Банкеръ Daily

Свят

Рам Нат Ковинд положи клетва като президент на Индия

Рам Нат Ковинд положи клетва като 14-ия президент на Индия, с което стана първият член на влиятелното националистко движение Бхаратия джаната, заел най-високия пост в страната. Встъпването в длъжност на 71-годишния политик подобрява и представянето на далитите, които са в най-долния край на древната индийска кастова йерархия. Това може да помогне на премиера Нарендра Моди да спечели повече гласове на общите избори през 2019 г.

Ковинд е адвокат и ветеран в политиката, който доскоро не се ползваше с широка известност. Той е дългогодишен член на Националната доброволческа асоциация, масово движение, което помогна за стартирането на политическата кариера на Моди.

Лидери на опозицията обвиниха премиера, че използва президентските избори за пропагандирането на разединяващи възгледи, с които иска да превърне Индия в страна, в която хиндуизмът има водеща роля.

В речта си при полагането на клетва обаче Ковинд възхвали разнообразието на Индия и го нарече "основата, която ни прави толкова уникални".
"Покланям се на гражданите на тази велика страна и обещавам да оправдая доверието, което ми оказаха", заяви Ковинд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във