Банкеръ Daily

Свят

Ракетният обстрел срещу Израел продължава

Смъртоносният ракетен обстрел между палестинските бойци в Ивицата Газа и израелските военни се нажежи до такава степен, че ООН изрази опасения за задаваща се пълномащабна война.

Най-малко петима души са били ранени в Петах Тиква близо до Тел Авив през изминалата нощ при продължаващия ракетен обстрел от ивицата Газа срещу Израел, съобщава Ройтерс.

Полицейски говорител съобщи, че е имало пряко попадение в града, който се намира на около 10 км източно от Тел Авив, а израелската армия съобщи, че през изминалата нощ нейни самолети са подложили на обстрел главната банка на движението Хамас, един от неговите военноморски отряди и инфраструктура на контраразузнаването му.

Смъртоносният ракетен обстрел между палестинските бойци в Ивицата Газа и израелските военни се нажежи до такава степен, че ООН изрази опасения за задаваща се пълномащабна война, предаде Би Би Си в сряда.

За по-малко от две денонощия палестинците в Газа, която е под контрола на групировката "Хамас", са изстреляли 1050 ракети в посока на Израел, главно към Тел Авив. 850 от тях са паднали в Израел или са били прихванати от противовъздушната система "Железен купол", обявиха военните. Заснети кадри показваха как ракетите светят в нощното небе над Тел Авив, като някои се взривяват, ударени от израелската ПВО.

Боевете идват след седмици на напрежение между израелската полиция и протестиращи в Йерусалим палестинци в района на джамията Ал-Акса на Храмовия хълм - свещено място както за мюсюлманите, така и за евреите. Гневът на палестинската общност в Източен Йерусалим се отприщи след новината, че няколко палестински семейства от квартал "Шейх Джарах" са заплашени от принудително изселване от домовете им, които по-късно да бъдат заселени с израелци, предявили правни претенции към земята. Първите сблъсъци с много ранени избухнаха след молитвата в петък, която бе първото голямо събиране след отпускането на противоепидемичните мерки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във