Банкеръ Daily

Свят

Ракети по Йерусалим, 31 палестинци убити в Газа

Взрив в ивицата Газа (Блумбърг)

Ескалацията на насилието в ивицата Газа, където по най-нови данни са загинали 31 палестинци, включително 6 деца, продължава днес без признаци за смекчаване на конфронтацията между групировката "Ислямски джихад" и Израел - най-острата след мълниеносната война миналата година, предаде Франс прес.

"Ислямски джихад" заяви, че е изстрелял ракети по Йерусалим за пръв път от началото на враждебните действия в петък. Също като 97 на сто от всички боеприпаси, изстреляни от Газа, те според армията са били прехванати от израелския противовъздушен щит.

Еврейската държава, заявила, че е предприела "превантивна атака" срещу "Ислямски джихад", твърди, че е ликвидирала негови бойци и е "неутрализирала" лидерите на организацията, смятана за терористична от Израел, САЩ и ЕС.

"Ислямски джихад" потвърди съобщение на армията, че е ликвидирала основните водачи на движението в Газа - Тайсир ал Джабари и Халед Мансур.

Според здравните власти в Газа през последните два дни в анклава, блокиран от израелците, са убити 31 души, сред които 6 деца, а 265 са ранени.

Израелските власти оспорват тези данни и уверяват, че палестински деца са убити вчера погрешка от ракета, изстреляна от "Ислямски джихад" към Израел.

Израелската армия съобщи, че тази сутрин в района на Йерусалим са се задействали сирените за тревога, а журналисти от АФП чуха за кратко експлозии в далечината.

Междувременно стотици израелци са се събрали в Стария град по повод еврейски празник, което буди опасения от насилие, докато националисти прииждат на Храмовия хълм, наричан още Площад на джамиите. Той е разположен в Източен Йерусалим, окупиран и анексиран от Израел.

Ислямисткото движение Хамас, което управлява Газа от 2007 г., предупреди в комюнике, че тези израелски "нахлувания" може да доведат до "неконтролируема" ситуация.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди утре израелските въздушни удари срещу Газа на закрито заседание в Ню Йорк. Според цитирани от Ройтерс дипломатически източници Съветът се е съгласил да дискутира атаките след отправени искания за това вчера от Обединените арабски емирства, Ирландия, Франция, Норвегия и Китай.

Палестинското здравно министерство предупреди днес, че медицинските доставки в ивицата Газа ще бъдат прекратени в рамките на 48 часа. Причината е спирането на единствената електроцентрала в палестинската територия вчера поради липса на гориво, предаде ДПА. Аварийните генератори на болниците вече почти изчерпани в резултат на продължаващата блокада на граничните пунктове между Израел и ивицата Газа.

Според електрическата компания електрозахранването в Газа с население над 2 милиона души вчера вече е било намалено от 12 на 4 часа. В понеделник Израел спря вноса на гориво в палестинската територия, като обоснова тази мярка с опасения от нападения след ареста на лидер на "Ислямски джихад" на Западния бряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във