Банкеръ Daily

Свят

Рахой призова Пучдемон да бъде благоразумен

Мариано Рахой

Испанският премиер Мариано Рахой призова днес каталунския лидер Карлес Пучдемон да "действа благоразумно", съобщи АФП.

Апелът бе отправен ден преди крайния срок, който централното правителство даде на каталунското да се откаже от намерението за независимост.

"Приканвам Пучдемон да действа благоразумно, балансирано, за да постави на първо място интересите на всички граждани", каза испанският премиер в националния парламент, цитиран от информационните агенции.

На същото заседание заместник министър-председателката Сорая Саенс де Сантамария даде да се разбере, че не е изключено Мадрид да суспендира автономията на Каталуния. Ако не изпълни исканията на испанското правителство, "Пучдемон ще провокира прилагането на член 155 от конституцията", каза Саенс де Сантамария.

Крайният срок, даден от Мадрид на сепаратистките лидери в Барселона, изтича в 10 ч (11 ч българско време) утре.

На заседанието на испанския парламент петдесетина депутати от каталунски, но и от други партии издигнаха плакати с искане да бъдат освободени двамата лидери на движения за независимост на Каталуния, поставени под стража.

Протестна акция продължи около 15 секунди. След това депутатите се вслушаха в предупреждението, че нарушават реда, и си седнаха по местата.

Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители съответно на организациите "Каталунско национално събрание" и "Омниум културал", бяха задържани в понеделник в рамките на разследване за евентуално подстрекателство към метеж. 

Вчера около 200 хиляди души в Каталуния поискаха двамата да бъдат освободени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във