Банкеръ Daily

Свят

Радио Китай: Майк Помпео стои срещу останалия свят

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео стои срещу останалия свят.  На 29 април именно той за пореден път обвини Световната здравна организация, че се е провалила при изпълнение на задачата си за овладяване на пандемията от COVID-19 и предупреди, че Вашингтон ще проведе разследване за работата на организацията. Вместо да съсредоточи усилията си върху спасяването на човешки животи в условията на разрастваща се епидемия, това е поредният опит на Белия дом да намери виновни за своите собствени грешки. Това се казва в анализ на Радио Китай.

В САЩ за пореден път предпочитат да си затворят очите и омаловажат действията на СЗО, които изиграха важна роля в овладяване на епидемията и са признати от международната общност. Комисията за извънредни ситуации при СЗО е съставена от независими експерти от много страни, включително американци, а Вашингтон получава безпроблемно всяка информация. Но въпреки това Белият дом обяви извънредно положение едва на 13 март, повече от 40 дни след като СЗО отправи предупреждение, че вирусът представлява опасност за глобалното обществено здраве.

Един от главните виновници за положението, в което изпаднаха САЩ, е държавният секретар Майк Помпео. В края на януари китайските власти взеха решение да поставят под пълна карантина град Ухан, което по думите на генералния секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус е доказателство, за „реални действия за ограничаване на болестта, в резултат на които се забави разпространението ѝ". За Майк Помпео обаче мнението на СЗО не бе важно, а верен на антикитайската си политика, той обвини организацията в пристрастие към Пекин. В резултат на забавените действия на Белия дом възможността за предотвратяване разпространението на епидемията в САЩ бе загубен.

Държавният секретар стои в основата и на решението на САЩ да прекратят финансирането си за СЗО и дори заяви, че не изключва възможността страната му да инициира създаването на друга организация. Това е открито подкопаване на глобалните усилия за овладяване на пандемията, тъй като от избухването ѝ СЗО играе важна роля в информирането, определянето на насоки за превенция, координация при доставката на материали и научните изследвания за болестта. На проведената неотдавна среща на Г-20 бе публикувано заявление, в което се изразява пълна подкрепа за СЗО.

От април 2018 г. насам, когато Майк Помпео пое поста на държавен секретар, той се оформи като един от най-активните поддръжници на унилатерализма в САЩ и при него американската дипломация се утвърди като основен източник на притеснения в международната общност. От началото на епидемията Помпео демонстрира единствено политически предразсъдъци и начин на мислен от времената на Студената война, когато политиката и идеологията доминираше над науката. Пренебрегвайки предупрежденията и опита на СЗО, държавният секретар и политиците като него заблуждават американския народ и създават сериозни пречки за овладяване на ситуацията, от което в крайна сметка страдат много невинни хора в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във