Банкеръ Daily

Свят

Радев категорично подкрепил среща ЕС - Путин

Президентът Румен Радев съобщи, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС - Русия. Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля. Дали ще бъдем глобален фактор, или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия. Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.

Кремъл е разочарован от отказа на ЕС да подкрепи предложението на Париж и Берлин за среща между лидерите на блока и президента на Русия Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Общо взето, президентът Путин беше и остава заинтересуван от подобряването на работните отношения между Москва и Брюксел", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че европейската позиция "е фрагментирана, не винаги последователна и понякога неясна".

На Европейския съвет снощи Полша и трите балтийски държави поддържаха позицията, че евентуална среща на върха с Русия по време на влошените отношения с нея би пратила погрешно послание към света. Във връзка с разговорите между президента на САЩ Джо Байдън и Путин на 16 юни в Женева френският президент Еманюел Макрон каза вчера пред Европейския съвет, че евентуална среща с Путин би представлявала "диалог, който ще защити нашите интереси". После германският канцлер Ангела Меркел обяви, че на продължилите до среднощ дебати не е било постигнато споразумение по въпроса.

Среща на върха ЕС-Русия не е имало от февруари 2014 г., припомни Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във