Банкеръ Daily

Свят

Радев до Тръмп на общата снимка на лидерите на НАТО в Бъкингамския дворец

Президентът Румен Радев е до Доналд Тръмп на общата снимка преди официалната вечеря на лидерите на НАТО в Бъкингамския дворец снощи.

Кралица Елизабет Втора даде прием в чест на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО и техните съпруги. В двореца бяха и българският президент и съпругата му – Десислава Радева.

На общата снимка преди приема по случай 70-годишнината на Алианса президентът Румен Радев е разположен до американския си колега Доналд Тръмп. Над него е премиерът на Северна Македония Зоран Заев, а от другата му страна – министър-председателят на Белгия Софи Уилямс.

На стола до Тръмп е седнал британския престолонаследник принц Чарлз, докато домакинята – кралица Елизабет, е разположена централно. Между тях пък се намира генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг, предаде NOVA.

Днес Румен Радев, който ръководи българската делегация за срещата, ще участва в заседанието на Северноатлантическия съвет на равнище държавни и правителствени ръководители.

Работната сесия на двудневната Среща на върха на алианса ще бъде в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО. Очаква се президентът Радев да има и двустранни срещи.

В делегацията, водена от българския държавен глава, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

НАТО днес за първи път официално ще признае предизвикателствата, които поставя Китай пред алианса, предаде Франс прес.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг обаче се противопоставя на това Пекин да бъде посочван като нов противник.

"Китай разполага с втория по големина бюджет за отбрана в света и има много нови и съвременни възможности, сред които ракети с голям обсег, които могат да достигнат до всяка точка в Европа и Съединените щати", подчерта Столтенберг няколко часа преди началото на срещата на върха в Лондон. Лидерите на 29-те страни членки на НАТО се очаква да подпишат днес съвместна декларация, признаваща "възможностите и предизвикателствата", поставяни от Китай. Планира се те да одобрят и доклад, съдържащ план за действие на НАТО спрямо Пекин. "Целта не е да бъде създаден нов противник, а да анализираме, разберем и отговорим по балансиран начин на предизвикателствата, които поставя Китай", категоричен бе Столтенберг. Пекин е обвиняван в извършването на кибератаки срещу Европа и в индустриален шпионаж, което може да се отрази на сигурността на държавите от алианса, изтъкна генералният секретар.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във