Банкеръ Daily

Свят

Работната сила в Източна Европа ще намалее с 25%, предупреди МВФ

Бързо намаляващото и застаряващо население в Централна и Източна Европа може значително да попречи на икономическия растеж и сближаването с по-развитите европейски икономики, съобщи Международният валутен фонд (МВФ). Заместник-управителят на МВФ Тао Джан каза на конференция в Дубровник, че общото население на региона ще намалее с 12% до 2050 г. поради застаряването и миграцията, докато работната сила вероятно ще падне с 25%.

Агенция "Ройтерс" уточнява, че той е имал предвид предимно членове на Европейския съюз и страни кандидатки, които преди това бяха част от комунистическия блок. Много работници са напуснали този регион през последните години, за да работят в по-богатата Западна Европа.

"Намаляването на предлагането на работна ръка и по-ниската производителност на по-възрастните работници, заедно с по-големия натиск върху публичните финанси, може да струва на държавите около 1% от брутния вътрешен продукт на година", каза Джан.

Доходът на глава от населението в региона до 2050 г. ще се повиши до 60% от нивото на Западна Европа спрямо сегашните 52%.

"Без настоящия демографски натиск регионът би могъл да достигне 74% от равнището на доходите в Западна Европа за същия период“, каза още Тао Джан. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във