Банкеръ Daily

Свят

Работа и образование са заложени в Европейския стълб на социалните права

Създаване на нови работни места и намаляване на бедността в Европейския съюз - това е записано в декларация, подписана след Социалната среща на върха в Порто, която бе кулминацията на Португалското председателство на Съвета на Европейския съюз. 
Премиерът на Португалия Антониу Коща, чиято страна е домакин и организатор на форума, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и представители на работодателите, профсъюзите и гражданското общество подписаха Декларация от Порто за социалното измерение (Социален ангажимент от Порто - Porto Social Commitment).

В Европа се наблюдава нарастване на безработицата и неравенствата вследствие на пандемията от Ковид-19. "Затова е важно ресурсите да се впрегнат там, където са най-необходими, за да укрепим нашите икономики и да фокусираме нашите усилия и политики върху равните възможности, достъп до качествени услуги, качествено създаване на работни места, предприемачество, квалификация и преквалификация и намаляване на бедността и изключването", е записано в документа, който обаче на съдържа задължителни ангажименти", отбелязва в свой коментар ДПА.

Една от мерките предвижда, че поне 78% от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа до 2030 година. Тази цел е заложена в плана за действие на Еврокомисията за Европейски стълб на социалните права. 

Също така до 2030 година поне 60% от всички възрастни хора трябва да бъдат обучавани всяка година, а броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с поне 15 милиона, в т.ч. и най-малко 5 млн. деца.

Фон дер Лайен уточнява, че обучението е необходимо във връзка с промяната на работните места заради зеления и дигиталния преход. Тя определи механизма за възстановяване от пандемията от Covid-19 "Следващо поколение ЕС" като "по-голям от плана "Маршал" - европейският план е в размер на 750 млрд. евро. 

Предишната Социална среща на върха бе в Гьотеборг през 2017 година.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във