Банкеръ Daily

Свят

Пътуванията до ЕС за ваксинирани скоро ще бъдат облекчени

Държавите от ЕС са постигнали днес предварително споразумение за въвеждане на облекчения за пътувания от чужбина по несъществени поводи. Това съобщи говорител на Европейската комисия. 

Той уточни, че скоро се очаква това решение да бъде окончателно утвърдено. С решението ще бъдат променени изискванията, според които се определят страните с благоприятни епидемични показатели. Предвижда се гражданите на тези страни, ако са ваксинирани, да бъдат допускани по-лесно в ЕС.

След като днешното решение бъде потвърдено, държавите от ЕС ще трябва да се договорят кои страни да бъдат включени в списъка като "безопасни". Промените предвиждат допълнителни възможности всяка от държавите в ЕС да приложи "внезапна спирачка" и да възобнови забрани и ограничения за гражданите на дадена страна, ако условията се променят.

Говорителят отбеляза, че всички тези решения са само препоръка към държавите от ЕС. Той добави, че европейските страни запазват правото си сами да определят условията да допускат чужденци през границите си, а целта е да се постигне съгласуваност в тези действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във