Банкеръ Daily

Свят

Пътуване до Австрия само с отрицателен PCR тест

През последните месеци страните от Европа започнаха постепенно да свалят едно по едно ограниченията за движение на хората и за пътуване в чужбина в опит за връщане към нормалния ритъм на живот и за съживяване на туристическия бранш, който пое най-силния удар от пандемията от коронавирус. възникналите нови огнища в отделни региони обаче забавя този процес.

Четири страни вече обявиха, че ще налагат карантина на пристигащите от България.

От 27 юли Австрия също въвежда промени в режима за влизане в страната, съобщават от МВнР.  За български граждани, както и за всички други граждани на Европейския съюз, които пристигат от България, е задължително при влизане лицата да представят медицинско удостоверение относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2.

Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. Ако пътуващите лица не са си направили отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им в Австрия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв в страната.

Италия въвежда задължителна карантина за хора, които са били в България и Румъния през последните 14 дни. Мярката цели да се предотврати внасянето на случаи на Ковид-19 от чужбина, предаде Ройтерс.

Италия, която е сред най-засегнатите от коронавирусната пандемия европейски страни, вече забрани достъп за хора, пристигащи от 16 страни, включително тежко засегнатата Бразилия.

От Министерството на външните работи съобщиха, че нови ограничителни мерки за пътуващите от България въвежда и Дания. Всички пристигащи от България ще бъдат посъветвани да останат по домовете си в продължение на 14 дни. Лицата, пристигащи от България, няма да бъдат допускани на територията на Дания, освен ако нямат "уважителна" причина: роднинска връзка, работа, следване и бизнес пътувания.

Властите в Копенхаген препоръчват и да се избягват посещения в България.

Последната новина е от Гърция. Пътуващите до южната ни съседка със самолетни полети от България и Румъния от вторник (28 юли), ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус, извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция. Това съобщиха от МВнР.
Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във