Банкеръ Daily

Заради хаоса:

Пътническите полети от летище Кабул са отменени

Големи авиокомпании пренасочват полетите си, за да избегнат афганистанското въздушно пространство, след като бунтовниците поеха контрола над президентския дворец в Кабул, предаде Ройтерс.

Юнайтед еърлайнс (United Airlines), Бритиш еъруейз (British Airways) и Върджин Атлантик (Virgin Atlantic) посочиха, че не използват въздушното пространство на страната. Говорителка на Юнайтед уточни, че това засяга някои от полетите на авиокомпанията от САЩ до Индия.

Специализираният сайт FlightRadar24, който следи положението на самолетите в реално време, отчита малко пътнически полети над Афганистан към 3.00 часа по Гринуич днес, но много самолети прелитат над съседните Пакистан и Иран.

Авиокомпания Емирейтс (Emirates) от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и дубайската Флайтдубай (Flydubai) съобщиха по-рано днес, че са отменили полетите си до Кабул до второ нареждане.

Полетите са отменени след като талибаните превзеха за няколко дни цялата територия на страната, а президента на Афганистан Ашраф Гани е напуснал Афганистан, най-вероятно за Таджикистан. Повечето посолства в Афганистан затвориха и евакуираха дипломатите през летището в Кабул. Самият аеропорт е обезопасен от американската армия, като евакуирането на дипломатите е към края си. Посолството на САЩ в страната също бе евакуирано. Българското посолство в Афганистан е затворено от 2018 г. след като при терористична атака бе разрушена частично сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във