Банкеръ Daily

Свят

Путин засега няма да работи дистанционно

Засега няма планове руският президент Владимир Путин да започне да работи дистанционно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Засега не се предвижда никаква работа от дистанция за президента. Работният график продължава", подчерта говорителят вчера в отговор на журналистически въпрос. 

През последното денонощие броят на случаите на заразени с коронавирус в Русия е нараснал до 438 души, съобщи руският премиер Михаил Мишустин.

"В Русия ситуацията се развива не толкова остро, както в други, особено европейски страни. За едно денонощие са регистрирани 71 нови случая, а 17 души са оздравели, от общо 438 заразени", каза премиерът по време на среща с вицепремиерите.

Всички региони на Руската федерация са поставени в готовност за развитие на коронавирусна епидемия в страната. Препоръчано им е да действат по модела, приложен в Москва, пише "Комерсант" в материал под заглавие "Макроепидемична политика".

Вестникът описва как руското правителство "подготвя страната за труд и отбрана от коронавируса". Кабинетът се кани да реструктурира дълговете на отделните региони, да въведе Ай Ти системи за контрол и оповестяване на населението, максимален брой държавни служби минават на дистанционен достъп, обсъждат се ограничения върху износа на храни и разпределение на бюджетните разходи по приоритет. 

Засега Москва не обявява извънредна ситуация - силовите структури са получили указания само да проверят готовността за това и да проведат учения. Правителството, явно разтревожено от повишената готовност на фирмите за съкращения на персонала, възложи на трудовото и правното министерство да предотвратява необосновани и превантивни уволнения с извънпланови проверки, посочва "Комерсант".

В контекста на вирусната криза и поевтиняването на петрола - важен източник на бюджетни приходи, руската централна банка ще подкрепи гражданите и икономиката на страната. С нови мерки банката ще подкрепи способността на финансовия сектор да предоставя на стопанството ресурси и ще брани интересите на хората, пострадали от пандемията, пише "Росийская газета".

Става дума главно за целеви помощи, уточнява московският официоз. Централната банка изглежда засега не смята икономическите събития в Русия за дълготраен източник на проблеми, затова не променя основната лихва, добавя той.

Милиони хора в Русия попадат в зоната на риска, свързан с Ковид-19, предупреждава "Известия".

 

Здравното министерство настоятелно препоръчва хората с хронични заболявания да не излизат навън, докато рискът от заразяване не спадне. Това са главно онкоболните, пациентите с автоимунни болести и тези с трансплантирани органи. Лекарите добавят тук гражданите с диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, прекаралите инфаркт или инсулт.

Над един милион са само онкоболните в Русия, изтъква хематологът Алексей Масчан и приканва да бъде подсигурено поддържане на живота в домашни условия за всички уязвими категории хора.

Според различни статистики в Русия има към 4,5 милиона диабетици и около 37 милиона души над трудоспособната възраст. Би трябвало Москва да постави под карантина домовете за стари хора и да организира подпомагането им, настоява Александър Саверски, оглавяващ руската "Лига на защитниците на пациентите".

В Русия рязко нарасна търсенето на апарати за изкуствена белодробна вентилация заради богаташите, започнали масово да ги изкупуват заради разпространението на коронавируса, цитира "Труд" информация на "Москоу таймс".

В момента запасите от апарати за обдишване са привършили, заявяват ресорните компании, а някои дори правят списъци на чакащите клиенти за 8 месеца напред. Събеседник на "Труд" споделя, че семейството му е успяло да купи едно устройство, но се надява да намери още две. Един апарат струвал към 1,8 милиона рубли (над 23 000 долара по официалния курс, б. р.).

По-рано московският неврохирург Алексей Кашчеев съобщи, че богати хора в Русия оборудват за себе си лични ВИП-реанимации заради вирусния риск и търсят консултации от лекари каква техника да купят, допълва "Труд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във