Банкеръ Daily

Свят

Путин започна реформите, смени главния прокурор

Руският президент Владимир Путин смени влиятелния главен прокурор Юрий Чайка с 44-годишния Игор Краснов, зам.-директор на Следствения комитет. 

В съобщение на Кремъл се казва, че 68-годишният Чайка, който той заемаше от 2006 г., е освободен от длъжност заради преминаване на друга работа.

Игор Краснов започва да работи в Следствения комитет през 2007 г.. Той ръководеше разследването на предизвикалото голям обществен отзвук убийство през 2015 г. на опозиционера Борис Немцов и на убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова през 2009 г. Краснов е известен и с работата си срещу националистически и радикални кръгове.

Чайка бе смятан за един от най-влиятелните хора в Русия и важна част от руската правосъдна система още от идването на Путин на власт. През последните години той беше обвиняван от опозицията, че по време на професионалната си кариера е натрупал голямо лично богатство, което Чайка отрича.

Смяната на поста трябва да бъде одобрена от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. 

Миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев подаде оставка и обяви, че президентът Владимир Путин ще формира ново правителство. Това се случи само няколко часа, след като Путин призова за серия от конституционни промени в годишното си обръщение. 

Руският президент Владимир Путин представи предложения за конституционни промени, които предвиждат увеличаването на правомощията на парламента и някои правителствени институции. Ходът на Путин увеличи опасенията, че той се стреми да запази властта си и след изтичането на мандата му през 2024 г.


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във