Банкеръ Daily

Свят

Путин: Задължителната военна служба отива в миналото

Руският президент Владимир Путин заяви, че наборната военна служба рано или късно ще отиде в миналото, съобщи ТАСС.

"Наборната военна служба лека-полека отива в миналото", заяви той на среща със сътрудници на научно-производственото обединение "Енергомаш", произвеждащо ракетни двигатели. "Наистина, за това ще е необходимо време и съответното финансиране", допълни той.

Руският президент поясни, че професионалната армия е все по-нужна. Това е свързано с все по-сложните военна техника и поставени задачи. При това, уточни той, някои страни не преминават към напълно професионална армия, защото при военните винаги ще остават задачи, за които не е нужна дълбока квалификация.

В отговор на молбата на един от участниците в срещата да бъде отложено влизането в казарма на младите специалисти от космическия отрасъл, руският президент напомни, че в Министерството на отбраната има научни роти специален център, където може да премине службата им, без да загубят квалификацията си. Путин отбеляза, че за едно място в такива служби се конкурират по петима души.

Накрая руският президент припомни, че срокът на наборната служба в Руската федерация в момента е минимален (12 месеца - бел. ред.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във