Банкеръ Daily

Свят

Путин за Крим: Вие с всичкия си ли сте? Никога няма да го върнем

Руският президент Владимир Путин заяви, че връщането на Крим в границите на Украйна не е възможно при никакви обстоятелства, съобщи ТАСС. 

В рамките на интервю за филма на Андрей Кондрашов „Путин“, разпространено в социалните мрежи, на въпроса дали е възможно полуостровът да се върне в границите на Украйна, руският държавен глава отговори: „Вие с всичкия си ли сте? Няма такива обстоятелства и няма да има никога“.

Междувременно НАТО предостави на Украйна статут на държава-кандидатка за членство в алианса

Официалният статут означава покана към Киев за започване на разговори за присъединяване към северноатлантическата общност.

Според заместник-председателката на украинската Върховна Рада Ирина Геращенко. това е важна крачка към получаването напълноправно членство в организацията.

"Това е много важно. НАТО призна статута на Украйна като страна-кандидатка! Крачка след крачка ние се приближаваме към пълноправно членство в Алианса", обяви заместник-председателката на украинския парламент.

Информацията се потвърждава и от публикация на сайта на НАТО от 9 март, в която Украйна е посочена като кандидатка наред с Македония, Босна и Херцеговина и Грузия

Русия анексира Крим през 2014 г. след украинската революция на Майдана в Киев. Полуостровът стана част от Руската империя в края на XVIII век и принадлежи на Русия до 1954 г., когато съветските депутати го прехвърлиха на Украинската съветска социалистическа република, която беше част от Съветския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във