Банкеръ Daily

Свят

Путин встъпва в длъжност за четвърти мандат като президент на Русия

Владимир Путин встъпва в длъжност за четвърти мандат като президент на Русия. Днес в Големия дворец в Кремъл в ще се състои тържествената церемония по встъпването му в четвъртия му мандат като президент на страната, съобщи ТАСС.

Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с  рекордните 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г. На предходните избори Путин спечели 63 % и гласовете на 45,6 милиона души, за 6 години гласувашите за него са се увеличили значително.

Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране.

Руският лидер вече каза, че няма да променя конституцията и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети.

Според Руския център за изучаване на общественото мнение 82% от руснаците са доволни от работата на президента. Най-висок дял на одобрение Путин печели сред жените, жителите на по-малки населени места, по-възрастните хора и онези с добро материално положение.

Ако иска да остане на власт, Владимир Путин може да се изкуши да повтори сценария от 2008, която се размени с премиера Дмитрий Медведев и стана министър-председател за четири години, запазвайки си ръководството върху ключови области в страната. Възможно е той да не прибегне до този сценарий заради възрастта си: през 2030, ако връщането му в Кремъл стане при спазване на конституцията, той ще е на 78 г.

На въпрос на журналист в навечерието на победата му през март за евентуален нов мандат през 2030 Владимир Путин като че ли отхвърли подобна хипотеза. „Шегувате се. Какво трябва да направя. Да остана да поста докато стана на 100 г? Не!
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във