Банкеръ Daily

Свят

Путин все още ползва Windows XP

Руският президент Владимир Путин все още използва остарялата компютърна операционна система Windows XP, съобщи Ройтерс.

Разкрието бе направено, след като Кремъл публикува снимки на руския президент в офиса му. На тях се вижда как Путин седи на бюрото си, а отзад е компютърът му.

67-годишният руски президент има остарялата операционна система на компютри в офиса си в Кремъл и в официалната си резиденция Ново-Огарьово в близост до Москва, ако се съди по публикуваните от пресслужбата му изображения.

И на двата компютъра има кулите на Кремъл като фонове на работния плот.

"Майкрософт" спря поддръжката за XP през 2014 г. и предупреди, че компютрите, работещи с този софтуер, могат да бъдат по-уязвими на кибератаки.

За Путин се твърди, че е нередовен потребител на интернет, който определя като проект на ЦРУ.

"Майкрософт" предупреждава на своя уебсайт, че компютрите, работещи под Windows XP, са "уязвими за рискове за сигурността и вируси".

Windows XP, пуснат през 2001 г., беше последната операционна система на Microsoft, предоставена за използване на официални руски правителствени компютри, съобщава уебсайтът Open Media, позовавайки се на документи на министерството на отбраната.

По-новият Windows 10 е одобрен само за устройства, които не съдържат държавни тайни - нещо, което изглежда не се отнася за компютрите на Путин.

Москва постепенно прекратява работата на Microsoft и Google на правителствени компютри в полза на руски софтуер за операционна система Astra Linux и домашни браузъри, като Yandex.

Facebook logo
Бъдете с нас и във