Банкеръ Daily

Свят

Путин: Военните учения на НАТО в Черно море са предизвикателство за Русия

Непредвидените военни учения на НАТО в Черно море са сериозно предизвикателство за Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин в събота в интервю, излъчено по руските държавни телевизии, предаде БТА.

"САЩ и техните съюзници от НАТО водят непредвидени учения в Черно море. С не само много мощна военноморска група, но и с авиация, в това число и стратегическа авиация. Това е сериозно предизвикателство за нас", заяви Путин.

Руският президент визираше участието на няколко американски военноморски кораби в ученията в Черно море. Москва заяви по-рано тази седмица, че ги наблюдава. Руското министерство на отбраната "имаше предложение за провеждане на собствени непредвидени учения в същите тези води, но мисля, че това не е уместно и че няма нужда да се влошава още повече ситуацията", добави Владимир Путин.

Путин от своя страна обвини Украйна, че използва дронове турско производство срещу проруските сепартисти в Източна Украйна, нещо, което Париж и Берлин също разкритикуваха.

В интервюто Путин също така заяви, че Русия няма нищо общо с мигрантската криза по границата на Беларус с Европейския съюз. Той изрази надежда, че беларуският президент Александър Лукашенко и германската канцлерка Ангела Меркел скоро ще разговарят помежду си за кризата. По думите му мигрантите искат да отидат главно в Германия.

"Искам целият свят да разбере това. Ние нямаме нищо общо с това", подчерта Путин.

По-рано тази седмица от Запад се чуха твърдения, че Русия е организирала с Минск изпращането на мигрантите на източната граница на ЕС.

Според Путин европейските лидери трябва да се обърнат директно към беларуския президент Александър Лукашенко, за да решат тази криза.
"От това, което разбрах, Лукашенко и Меркел са готови да разговарят. Надявам се, че това ще стане в близко бъдеще", заяви той.

Според Путин миграционната криза е била създадена от самите страни от Запада, предаде ТАСС. Той припомни, че причините за мигрантските кризи имат политически, военен и икономически характер.

Путин заяви също, че Беларус не се е консултирал с него, когато е заговорил за прекъсване на доставките на руски природен газ за Европа, предаде Ройтерс. Той заяви, че подобно действие може да навреди на връзките между Минск и неговия ключов съюзник Москва

"Неотдавна говорих с Лукашенко два пъти и той не спомена подобно нещо пред мен нито веднъж, той дори не намекна за това", каза Путин.

"Разбира се на теория Лукашенко, като президент на транзитна страна, може да нареди нашите газови доставки за Европа да бъдат спрени. Но това ще означава нарушение на нашия договор за транзит на газ и се надявам, че това няма да се случи", заяви Путин.

Лукашенко отправи тази заплаха в четвъртък в отговор на евентуални нови европейски санкции срещу Минск заради миграционната криза.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във