Банкеръ Weekly

Свят

Путин: В Украйна бе извършен преврат

Президентът на Русия Владимир Путин определи събитията в Украйна като антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта, предаде РИА Новости.

„Оценката за това, което се случва в Киев, в Украйна като цяло, може да бъде само една - това е антиконституционен преврат и въоръжено превземане на властта", каза руският президент пред журналисти.

Путин заяви на пресконференция, че украинският парламент е легитимен, но действащият президент не е. Според него избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна. Това е първото публично изявление на Путин, откакто Янукович избяга от Киев.

Президентът отбеляза, че никой от световните лидери не иска да отговори на въпроса защо е направено това? Путин каза, че по негово мнение, което е споделил и с Янукович, той не е имал никакви шансове да бъде преизбран. "И всички са съгласни с това", подчерта руският президент.

Янукович щеше да бъде убит, ако беше останал в Украйна, заяви още Путин.

Руският президент каза още, че изпращането на руски войски в Украйна не е необходимо за момента, но допълни, че Русия си запазва правото за прибегне до всички средства, за да защити гражданите си в страната. Всяко решение за използване на руските въоръжени сили в Украйна ще бъде легитимно, категоричен е Путин.

"Ако вземем решение да използваме въоръжените сили в Украйна, това ще бъде напълно легитимно. Имаме искане от легитимен президент", заяви Путин.

"Въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници, каза руският президент, като подчерта, че Москва няма да провокира сепаратистки действия на полуострова. Русия не разглежда възможността да присъедини Крим, нито възнамерява да воюва с украинския народ", заяви още руският президент.

Той също така отхвърли критиките на Запада срещу действията на Русия в Украйна, като каза, че е имало съмнения и за легитимността на действията на Запада в Ирак, Афганистан и Либия.

Сега при назначенията в органите на властта в Украйна едни "мошеници заменят други", посочи Путин. Той заяви, че украинският народ е искал промяна, но не трябва да се поощряват незаконни, противоконституционни действия.

Ако в Украйна се произведат избори в сегашната обстановка на "терор", Русия няма да признае резултатите, каза още Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във