Банкеръ Daily

Свят

Путин: В Донбас воюваме на собствена земя

Войниците на руската армия и бойците от Донбас се сражават на собствената си земя, където техните деди са побеждавали врага, заяви руският президент Владимир Путин на Червения площад, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че в рамките на "специална военна операция" руските войски се борят за хората в Донбас и сигурността на родината.

"Сега, в тези дни, вие се борите за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина - Русия", каза държавният глава в словото си преди началото на военния парад на Червения площад.

По думите на Путин инвазията на Москва в Украйна е била предприета в отговор на непосредствена заплаха в близост до границите на Русия и подготвяно нападение, включително срещу руския Крим. "Имаше открита подготовка за нова наказателна операция [в Донбас], за нахлуване в нашите исторически земи, включително Крим. Киев обяви, че може да се сдобие с ядрено оръжие, а блокът НАТО започна активно военно развитие на съседните ни територии. По този начин беше създадена абсолютно неприемлива заплаха за нас, непосредствено на нашите граници", заяви руският държавен глава, предаде Ройтерс.

Русия призова Запада за честен диалог, но напразно - страните от НАТО не искаха да ни чуят, каза също така руският президент.

"Русия винаги се е застъпвала за създаването на система за равноправна и неделима сигурност, която е жизненоважна за цялата световна общност", подчерта Путин. "През декември миналата година предложихме сключване на договор за гаранции за сигурност, а Русия призова Запада за честен диалог, за намиране на разумни компромисни решения, за отчитане на интересите на другата страна. Всичко беше напразно! Страните от НАТО не искаха да ни чуят", каза руският лидер.

За разлика от Запада Русия никога няма да се откаже от любовта си към родината, вярата и традиционните ценности, каза Владимир Путин.

"Никога няма да се откажем от любовта си към родината, от вярата и традиционните си ценности, от обичаите на предците си, от уважението си към всички народи и култури. А на Запад сякаш са решили да премахнат тези хилядолетни ценности", каза руският президент.

В парада тази година в Москва участват 11 хиляди военни, а в състава на механизираната колона влизат 131 единици военна техника. Заради лошото време обаче бе отменена въздушната част от парада. В небето над Москва трябва да прелетят 77 хеликоптера и военни самолета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във