Банкеръ Daily

Свят

Путин в Давос разкритикува интернет гигантите

В реч на икономическия форум в Давос руският президент Владимир Путин разкритикува интернет гигантите, които според него "са вече фактически в конкуренция с държавите", предаде Франс прес.

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение", попита риторично Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права".

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в туитър на бившия американски президент Доналд Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.

В Русия интернет остава относително свободен за разлика от традиционните медии и мнозина млади руснаци все повече се информират от платформи като ютуб, където видеоматериали на журналиста Юрий Дуд или опозиционера Алексей Навални събират десетки милиони гледания.

Путин заяви още, че пандемията може да се проточи, освен ако милиони хора не получат защита от вируса.

В речта си Путин също така призова за повече диалог между Русия и ЕС и по-положителен дневен ред за подобряване на обтегнатите отношения, които според него са довели до спад в търговския обмен.

Русия и ЕС са естествени партньори в икономиката и културата, подчерта той и призова за преодоляване на фобиите.

Връзките на Русия със Запада в момента отново се обтягат заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, отбелязва Ройтерс.

Руското външно министерство, цитирано от Интерфакс, заяви в тази връзка, че ситуацията с Навални може да подкопае възможността за развиване на сътрудничеството между Русия и ЕС

Facebook logo
Бъдете с нас и във