Банкеръ Daily

Свят

Путин уволни министрите на транспорта и околната среда

Руският президент Владимир Путин днес освободи министъра на транспорта Евгений Дитрих и министъра на природните ресурси и екологията Дмитрий Кобилкин от техните постове, се казва в съобщение на Кремъл.

Путин освободи няколко министри и пълномощника във федералния окръг Урал. Освен това руският лидер подписа указ за увеличаване на броя на вицепремиерите от девет на десет. Документът беше публикуван в понеделник на уебсайта на Кремъл.На свой ред премиерът Михаил Мишустин номинира нови ръководители на пет министерства и заместник министър-председател в Държавната дума.

Александър Новак, който оглавяваше енергийното министерство от 2012 г., може да стане десетият заместник на Мишустин. Според предложението на министър-председателя в министерството на енергетиката Новак трябва да бъде заменен от генералния директор на РусХидро Николай Шулгинов.

Николай Цуканов беше освободен от поста президентски пратеник във федералния окръг Урал. На този пост е назначен Владимир Якушев, който от своя страна е освободен от поста министър на строителството.

Мишустин предложи назначаването на първия заместник на Якушев Ирек Файзулин за ръководител на Министерството на строителството и жилищно-комуналните услуги.

Освен това Путин освободи Евгений Дитрих от поста шеф на Министерството на транспорта. Той зае поста министър на транспорта на Руската федерация на 18 май 2018 г., замествайки Максим Соколов.

Дмитрий Кобилкин бе освободен от поста си на ръководител на Министерството на природните ресурси. От май 2018 г. той оглавява и Министерството на природните ресурси.

Министърът за развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, ако бъде одобрен от долната камара на парламента, ще заеме поста министър на природните ресурси и околната среда.

Министерството на транспорта може да се оглавява от ръководителя на "Аерофлот" Виталий Савелев. Той отговаря за националния превозвач от 2009 г., а мандатът му е удължен за още пет години през 2018 г.

Мишустин предложи да назначи Алексей Чекунков, който преди това оглавяваше Далечния изток и Фонда за развитие на Арктика  за ръководител на Министерството за развитие на руския Далечен изток.

Кобилкин и Дитрих все още не са получили нови назначения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във