Банкеръ Daily

Свят

Путин упъти Финландия и Швеция към НАТО

Вероятно приемането им ще е още на срещата на алианса през юни

Лена Андершон и Сана Марин, 13 април, Стокхолм

Финландия и Швеция може официално да подадат заявление за членство в НАТО в близките седмици, с което ще сложат край на статута си на неутрални държави. Финландия е такава от 1945-а, а Швеция – още от Наполеоновите войни. Причината за промяната е агресията на Русия срещу Украйна.

Финландската министър-председателка Сана Марин заяви на 13 април, че страната й, която има 1300-километрова граница с Русия, ще вземе решението дали да се присъедини към алианса "в рамките на седмици". Очаква се депутатите във финландския парламент да обсъдят въпроса за присъединяването към 30-членния съюз, след като се завърнат на работа след великденската си ваканция (католическият Великден е на 17 април).

"Всичко се промени, след като Русия нападна Украйна", заяви Сана Марин на съвместна пресконференция в Стокхолм с шведската си колежка Магдалена Андершон. "Смятам, че нагласите на хората във Финландия, а също и в Швеция се промениха и бяха решително повлияни от действията на Русия – каза Марин. – Това е съвсем ясно и предизвика необходимостта във Финландия да започнем процес на обсъждане на решенията за собствената си сигурност."

Марин не изрази открито предпочитанията си, но

подчерта предимствата от финландско членство

в алианса. В момента страната е само партньор на пакта. "Няма друг начин за получаване на гаранциите за сигурност", предоставяни от член 5 на Вашингтонския договор, подчерта Марин. "Разликата между партньор и член е много ясна и това няма да се промени", добави премиерката.

Шведската й колежка Андершон се изказа в същия дух, като подчерта, че няма смисъл да се отлага анализът дали е правилно Швеция да поиска членство в НАТО. "Както много пъти съм казвала, мисля, че сме в много важен исторически момент. Вече има "преди 24 февруари и след 24 февруари". Ситуацията по отношение на сигурността напълно се промени", каза Андершон. Трябва да анализираме ситуацията, за да видим кое е най-доброто за шведската сигурност и шведския народ при сегашното ново положение, и не трябва да го правим припряно, а да подходим много сериозно, подчерта ръководителката на шведското правителство.

Изявленията на Марин и Андершон са най-ясната индикация до момента, че двете северни страни могат бързо да вземат решение да се присъединят към НАТО.

Часове по-рано шведският вестник "Свенска Дагбладет" съобщи, че Магдалена Андершон възнамерява да подаде заявление за членство в алианса през юни, като се позова на източници от управляващата в Швеция Социалдемократическа работническа партия. Според изданието това ще стане на

срещата на лидерите на страните от НАТО в Мадрид

на 29–30 юни. От своя страна вестник "Афтонбладет" съобщи, че ръководството на управляващата партия ще проведе на 24 май специална среща, на която ще бъде обсъдено членството на страната в Североатлантическия съюз.

Руската реакция на този развой на събитията беше очаквана. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изявленията за руска опасност за Швеция и Финландия са част от потока на пропагандата и провокациите. "Тези изявления не са умни. Те не се основават на факти, не отговарят на интересите на народите на тези страни и гарантират и обслужват интересите на колективния Северноатлантически алианс под ръководството на САЩ", заяви Захарова.

Танк "Леопард-2" на финландската армия

Според Дмитрий Песков, говорителя на Кремъл, по-нататъшното разширяване на НАТО с включването на Швеция и Финландия няма да се превърне в екзистенциална заплаха за Русия. При това обаче при такъв развой на Русия ще й се наложи да "балансира ситуацията", отбеляза той. "Ще ни се наложи да направим западния си фланг все по-изострен от гледна точка на гарантиране на нашата сигурност", подчерта Песков.

Още по-далече отиде зам.-председателя на Съвета за сигурност на руската федерация и бивш президент Дмитрий Медведев. По думите му приемането на двете северни страни в НАТО ще принуди Русия да разположи ядрено оръжие в района на Балтийско море. "Не може повече да се говори за

никакъв безядрен статут за Балтика

– балансът трябва да бъде възстановен", заяви той.

В продължение на десетилетия Швеция и Финландия водят лоялна едни към други външна политика и бяха единни в стремежа си да поддържат военна необвързаност.

По отношение на перспективата за влизане в НАТО политиката на двете страни винаги е била тясно свързана, водена от разбирането, че ако страните решат да влизат в алианса, трябва да го направят заедно. И въпреки това от десетилетия шведите са по-благосклонни към НАТО, като през последните години резултатите от проучванията на нагласите са показвали подкрепа от 30 процента и нагоре – въпреки относително силното противопоставяне на идеята сред част от обществото. Но това така или иначе нямаше значение, тъй като Хелзинки не проявяваше интерес към членство. В самата Финландия подкрепата за НАТО винаги е била под 30 на сто.

Руската инвазия в Украйна обаче

рязко промени този крехък баланс.

През декември 2021-ва финландското военно министерство публикува годишния си обзор за националната сигурност, който показа, че членството в НАТО е подкрепяно от 24 на сто от запитаните – с малко над резултата от предишния доклад от 2021-ва. Само четири месеца по-късно подкрепата се е вдигнала до зашеметяващите 68 процента.

Едва ли някой се съмнява, че двете страни, които и сега поддържат близки отношения с НАТО, ще срещнат някакви пречки за членството си в алианса. Европейски представител, цитиран от Си Ен Ен, заяви, че присъединят ли се към блока, двете страни ще имат "нетен принос" към него, като се имат предвид добре развитите им въоръжени сили и особено военновъздушните – Финландия в момента използва изтребители Ф-18, но вече е поръчала 64 бройки Ф-35, докато Швеция произвежда собствени модерни изтребители "Грипен".

Затова според някои коментатори нахлуването в Украйна е стратегическа грешка за Путин и в крайна сметка ще доведе до заздравяване на европейската сигурност. А едно от основните оправдания на руската инвазия – да не се допуска НАТО до руските граници – напълно губи смисъла си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във