Банкеръ Daily

Свят

Путин ще ръководи руското правителство чрез видеоконферентна връзка

Руският президент Владимир Путин ще ръководи днес заседание на правителството чрез видеоконферентна връзка, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Вчера бе съобщено, че лекар, с когото президентът се е срещнал миналата седмица, е диагностициран като носител на коронавируса. Главният лекар на московска болница със заразени пациенти, който се е ръкувал при срещата си с Путин, сега е в изолация.

Песков увери, че президентът е в добро здраве, но предпочита да се държи на разстояние от други хора и да работи дистанционно.

"Слава Богу, има такива технически и технологични възможности", добави говорителят и припомни, че миналата седмица Путин е участвал дистанционно в срещата на Г-20.

По думите на Песков "обикновено президентът изобщо не предприема показни мерки, а предприема действени мерки".

В днешното видеоконферентна заседание на правителството Путин ще се включи от резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област, а министрите - от работните си места. В дневния ред са проблеми в селското стопанство и други текущи въпроси, каза Дмитрий Песков.

Той добави, че през деня президентът ще проведе още едно закрито заседание с видеоконферентна връзка и вероятно един телефонен разговор с чужбина.

Властите в Москва представиха днес приложение за смартфон, създадено за да проследява хората, на които е наредено да си стоят вкъщи заради коронавируса, предаде Ройтерс. В същото време Русия разшири обхвата на карантината на територията на страната.

Броят на заразените с коронавирус в страната нарасна днес до 2777 души, което е увеличение с 440 души за един ден, а 24 души са починали, съобщиха властите.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, обяви частична карантина в неделя. На жителите на руската столица бе казано, че могат да напускат домовете си само за да си купят храна или лекарства наблизо, да получат спешна медицинска помощ, да разходят кучетата или да изхвърлят боклука. 

Говорителят на московското кметство Едуард Лисенко заяви, че властите са разработили приложение за смартфон за гражданите, които са се заразили. Те трябва да свалят приложението, което ще позволи да бъдат проследявани дали напускат домовете си.

Приложението все още се тества, каза Лисенко пред радио "Ехото на Москва".

Москва се подготвя да въведе система със специфичен матричен баркод, при която всеки жител на града, който се регистрира онлайн, ще получи уникален код, който може да покаже на полицаите, ако го спрат, когато отива до магазина или аптеката, добави Лисенко.

Осем южни региона в Русия наложиха днес подобни на тези в Москва мерки за карантина, което означава,че над 80 региона в страната сега са частична изолация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във