Банкеръ Daily

Свят

Путин се обижда, когато го наричат цар

Руският президент Владимир Путин не е съгласен с онези, които го наричат ​​цар. На 10 март депутатите от Думата премахнаха ограничението за броя на президентските мандати.  Тази стъпка ще позволи на Путин да остане на поста и след 2024 г., когато приключва четвъртият му президентски мандат и по конституция той трябва да сдаде правомощията си, а може би и пожизнено. Поправките бяха предложени по време на обсъждане в Думата от депутата от управляващата партия Валентина Терешкова, бивша космонавтка, която в началото на 60-те години стана първата жена, изпратена в Космоса. Смисълът им е след промените в конституцията да започне ново броене на президентските мандати на Путин.

"Цар е този, който дава заповеди, а президентът работи всеки ден", обясни той в интервю за ТАСС .

Според Путин "царят е този, който седи, поглежда отгоре и казва: "Тук заповядвам аз и ще се изпълнява ". Президентът, който заема висши държавни постове от 20 години, призна, че „никога дори не е мислил“, че престоят му на власт може да продължи толкова дълго време.

Президентът смята за преждевременен въпроса какъв ще бъде статутът му след края на президентския мандат през 2024 г. Отговорът ще зависи от желанието на хората в Русия. Той призна, че "елитите може да са нервирани" заради неяснотата по въпроса за властта, което носи негативи, защото "може да се дебалансират нещата".

В понеделник руският Конституционен съд одобри приети вече от парламента поправки към основния закон, чийто инициатор бе президентът. Очаква се общонародно гласуване по документа на 22 април, за да влязат промените в сила. Той предвижда по-специално ограничение - до два президентски мандата за един човек, но сегашният държавен глава ще може да се кандидатира отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във