Банкеръ Daily

Свят

Путин: САЩ оставиха катастрофа в Афганистан

"Положението на афганистанците, работили за колективния Запад начело със САЩ, а и цялата обстановка в страната след изтеглянето на американските войски са катастрофални". Това заяви днес президентът на Русия Владимир Путин на пленарно заседание на Източния икономически форум във Владивосток, предаде ТАСС.

"Това наистина е катастрофа. Това е истината. Това не са мои думи. Това са думи на самите американски аналитици. Това е катастрофа, защото американците - хора твърде прагматични, похарчиха за цялата тази кампания над един и половина трилиона долара, а какъв е резултатът?", посочи руският лидер. "А ако погледнем цялото количество хора, изоставени в Афганистан, които са работили за колективния Запад, за САЩ и съюзниците им, това е също и хуманитарна катастрофа", добави той.

Западът продължава политиката си - да натрапва на други страни стандарти отвън, независимо от поуките на Афганистан. "Санкциите - какво е това? Това е продължение на същата политика", каза Путин.
Изтеглянето на съветските войски от Афганистан бе извършено организирано, а режимът, останал след него, успя да просъществува още няколко години, припомни руският президент. "Ако Съветският съюз в крайния етап от съществуването си не бе престанал да предоставя поне икономическа помощ, не се знае каква би била ситуацията в Афганистан", отбеляза той. "Може би противоборстващите сили щяха да успеят да се разберат за нещо", предположи руският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във