Банкеръ Daily

Свят

Путин: Русия ще отговори на нарушаване на стратегическия паритет

Русия ще отговори на опитите на други страни да нарушат "стратегическия паритет", заяви руският президент Владимир Путин. С това той имаше предвид разполагането от САЩ и съюзниците им на глобална система за противоракетна отбрана, предаде Ройтерс.

"Знаем много добре, че някои от чуждестранните ни колеги няма да спрат да опитват да разбият този паритет, включително чрез разполагането на елементи от глобална противоракетна отбрана в непосредствена близост до нашите граници", каза Путин на среща с ръководството на въоръжените сили на Русия и компании от отбранителния сектор. "Не можем да пренебрегнем тези заплахи за сигурността на Русия и ще им отговорим адекватно."

Русия се опасява, че ефективна противоракетна система би позволила на западните й противници да се откажат от доктрината за взаимно гарантирана отбрана, която от десетилетия не позволява на ядрените суперсили да се нападат взаимно.

Путин допълни, че участието на командния кораб на военноморските сили на САЩ "Маунт Уитни" в учения на НАТО в Черно море е част от тенденция на по-голяма западна военна активност по руските граници.

"Можем да го наблюдаваме или през бинокъла, или през прицела на нашите съответни системи за отбрана", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във