Банкеръ Daily

Свят

Путин: Русия не иска да се надпреварва във въоръжаването

Предполага се, че човечеството притежава достатъчно здрав разум и инстинкт за самосъхранение, за да не допусне нова световна война. Русия не желае да започва оръжейна надпревара, а само се стреми към запазване на баланса в сферата на въоръженията. Това заяви президентът Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция.

"Нараства тенденцията да се подценява рискът от ядрен конфликт. Опасността от избухването на ядрена война се подценява. Ако подобен конфликт възникне, това може да доведе до гибел на цялата цивилизация, а може би и цялата планета. Това изглежда като нещо невъзможно или най-малкото се омаловажава. Има тенденция да се понижава прагът за използване на ядрени оръжия и това може да доведе до глобална катастрофа", предупреди Путин.

Той обясни, че става дума за идеите да бъдат създадени ядрени заряди с малка мощност, а това вече не е глобална, а тактическа употреба - аналитиците на Запад огласяват вече такива "идейки", че няма нищо страшно, че може и да се употреби" това оръжие.

Освен това руският президент заяви, че иска да види икономиката на страната си сред първите пет в света.

"Основното нещо пред нас е, че икономически трябва да влезем в нова лига. Имаме всички шансове да заемем петата позиция по отношение на икономиката. И мисля, че ще го направим", заяви Путин. 

Понастоящем Русия се нарежда на 12-то място в световната класация на Международния валутен фонд, с икономическа продукция на стойност около 1,5 трилиона долара. Списъкът на МВФ оглавяват Съединените щати, следвани от Китай, Япония, Германия и Великобритания на пето място.

Русия се нуждае от "пробив, необходим е скок по отношение на технологичните иновации, без това страната ни няма бъдеще", каза Путин.

Президентът коментира и конфликта с Украйна. Според него "провокацията" си в Керченския проток украинският президент Петро Порошенко е целял да повиши предизборно своя рейтинг за сметка на държавните интереси.  Путин подчерта, че съдбата на украинските моряци, задържани при инцидента, ще се решава след приключване на наказателното дело по случая и предупреди, че продължаващите опити на украинската власт да реши със сила политическите проблеми на Донбас са обречени на провал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във