Банкеръ Daily

Свят

Путин разреши на руските авиокомпании да вземат чуждите самолети

Руският президент Владимир Путин подписа закон, позволяващ чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като собственост на авиокомпаниите, които ги ползват, информира агенция ТАСС.

Санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, дават на лизинговите фирми до 28 март да се освободят от сделките с руски авиокомпании.

Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели. Най-големият лизингодател в света, базираният в Дъблин AerCap, има най-много самолети, наети от руски превозвачи - 152, припомня Ройтерс.

Проблемът с наетите "Боинг" и "Еърбъс" е, че заради несигурността и западните санкции международните застрахователи отказват да застраховат пътническите самолети, което е задължително, за да могат те да изпълняват полети.

На 8 март руските авиокомпании престанаха да изпълняват международни полети заради опасения, че самолетите, които са наети, могат да бъдат арестувани на чуждестранни летища. ЕС, САЩ и Великобритания забраниха на руски самолети да кацат на летищата им и да прелитат над националното им въздушно пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във