Банкеръ Daily

Свят

Путин разчита на Италия за сваляне на санкциите на ЕС за Русия

Владимир Путин и Джузепе Конте

Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Италия, днес изрази надежда, че Рим ще се обяви ясно и последователно в подкрепа на възстановяването на пълноценните отношения на Русия с Европейския съюз, и ще помогне за убеждаването на Брюксел, че санкциите срещу Москва са били грешка, предаде Ройтерс.

Надяваме се, че Италия ще изказва последователно и ясно тази позиция и ще се бори за това, което нееднократно е било заявявано публично, а именнно - пълноформатно връщане към нормалните отношения между Русия и Европа като цяло, каза Путин, цитиран от ТАСС, на пресконференция след срещата си с италианския премиер Джузепе Конте.

Москва разбира, че възможностите за маневриране на Рим са ограничени от различни фактори, но се надява, че Италия би могла да разясни на ЕС щетите, които санкциите на съюза са причинили, отбеляза президентът.

Путин каза, че не вижда непреодолими препятствия пред възстановяването на отношенията между Москва и Брюксел в пълен формат и е готов да изпълни своята роля, ако не се създават изкуствени пречки по пътя на Русия.

Джузепе Конте в разговора с Владимир Путин призова да се направи всичко необходимо за запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

По думите на премиера на срещата е била обсъдена ситуацията около договора, който Москва суспендира, след като Вашингтон спря да изпълнява задълженията си по него, отбеляза ТАСС.

От гледна точка на италианското правителство "всеки трябва да направи всичко необходимо, всеки трябва да даде своя принос, за да запазят тези споразумения", каза той. "И Русия е важен елемент от този процес, разбира се", добави Конте на пресконференция след среща с руския лидер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във