Банкеръ Daily

Парламентарен доклад:

Путин продължава да пере пари в Лондонското сити

Парламентарната комисия за външни дела предупреди правителството, че излага на риск националната сигурност, като позволява на "клептократи и нарушители на човешките права да използват Лондонското сити, за да перат техните мръсни пари, заобикаляйки санкциите". 

В доклад, озаглавен "Златото на Москва", депутатите пишат, че "въпреки големите приказки от страна на властите, Владимир Путин и неговите съюзници продължават безпроблемно да перат пари". 

Депутатите открито заявиха, че с липсата на действия за борба с прането на пари правителството налива пряко средства в ръцете на режими, които могат да навредят на интересите на Великобритания и нейните съюзници. В доклада се посочва, че правителството не успява да оправдае острата реторика на премиера по адрес на Русия след случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. 

Председателят на комисията Том Тугендхат заяви: 

"Ние не можем повече да позволяваме това да се случва. Великобритания трябва ясно да заяви, че корупцията с адрес Кремъл не е добре дошла на нашите пазари и ние ще вземем мерки". 

Дни след като Лондон изгони 23-ма руски дипломати, руски компании, сред които "Газпром", търгуваха необезпокоявано с облигации за милиарди паунда на лондонската борса, пише днес "Гардиън". По-рано бе съобщено, че е забавено подновяването на визата на собственика на "Челси" Роман Абрамович, но не е ясно дали това има връзка с влошаването на британско-руските отношения.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във