Банкеръ Daily

Свят

Путин призова за възстановяване на разузнавателното сътрудничество с НАТО

Руският президент Владимир Путин призова за възстановяване на сътрудничеството между разузнавателните служби на Русия и страните от НАТО, за да се протидейства на тероризма.

"В общ интерес е да бъде възстановен диалогът със САЩ и останалите държави членки на НАТО. Не е наша вината, че той беше прекъснат и не се развива. Напълно очевидно е, че в областта на контратероризма трябва да си сътрудничат всички засегнати държави и международни обединения", посочи Путин пред служители на руската Федерална служба за сигурност.

Руският президент каза също, че западните страни постоянно провокират Русия и се опитват да я въвлекат в конфронтация.

Междувременно американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че Вашингтон все още не е готов за военно сътрудничество с руснаците.

"Те трябва да живеят съгласно международното право, както очакваме да постъпват всички зрели нации на тази планетата. Точно сега не сме в позиция да си сътрудничим на военно ниво, но нашите политически лидери ще се включат и ще се опитат да намерят общи позиции или път напред, при който Русия, спазвайки ангажиментите си, ще се завърне към някакъв вид партньорство с НАТО", обясни Матис на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Москва е "готова да възстанови сътрудничеството с Пентагона".

Facebook logo
Бъдете с нас и във