Банкеръ Daily

Свят

Путин призна, че е подкрепял Тръмп за президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин определи разговорите си с американския държавен глава Доналд Тръмп като "много успешни и полезни", а Студената война нарече "нещо от миналото". Двамата лидери дадоха съвместен брифинг след срещата си в Хелзинки.

Путин говори пръв, посочвайки, че разговорите им са поставили на здравословен път отношенията между двете велики сили. Руският президент заяви, че като ядрени сили САЩ и Русия имат по-сериозни отговорности към сигурността. По думите му американските официални лица са получили списък с негови предложения, включително план за разоръжаване. 

По отношение на ситуацията в Сирия Владимир Путин посочи, че установяването на мир може да бъде "пример и демонстрация" на сътрудничеството между САЩ и Русия. И допълни, че двете страни могат да водят мирния процес в Сирия. 

Все пак Путин не съобщи за подписани споразумения между двете държави. 

Той благодари на Тръмп за личната му намеса в отношенията със Северна Корея, но го разкритикува за напрежението след излизането на САЩ от ядреното споразумение за Иран. 

Руският президент подчерта, че страната му никога не се е намесвала във вътрешните работи на Съединените щати, включително и в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. 

В заключение Путин съобщи, че е предложил нов подход към дългосрочните двустранни връзки и че щастлив от първите разговори в цял мащаб с Тръмп.

На свой ред американският държавен глава заяви, че разговорите с Путин са били "много продуктивни". Той посочи, че дипломацията е по-добра от конфликта между САЩ и Русия. Според Тръмп досега отношенията между двете държави са били много лоши, но след срещата нещата са се променили. Той дори говори за "рестарт" на отношенията. 

Президентът на САЩ изтъкна историческите успехи на сътрудничеството с Русия, посочвайки Втората световна война. 

Тръмп каза, че с Путин са обсъдили "намесата на Русия в американските избори". 

"Победих Хилари Клинтън лесно ... И е жалко, че дори и малка, все пак се хвърля сянка над тази победа. Направихме брилянтна кампания и затова аз съм президент", добави Доналд Тръмп.

Путин от своя страна каза, че няма никакви доказателства за руска намеса в изборите. Руският държавен глава обаче призна, че е искал Тръмп да спечели изборите, тъй като е обещал да работи за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия. 

В края на брифинга Путин подари на Тръмп футболна топка, тъй като САЩ ще бъдат домакин на Световното първенство през 2026 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във