Банкеръ Daily

Свят

Путин приема днес Майк Помпео в Сочи

Руският президент Владимир Путин ще приеме днес държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който ще отиде в Сочи за преговори с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи ТАСС.

"Главното са преговорите между Лавров и Помпео, след това двамата ще отидат при президента", каза Песков. Путин ще ги приеме, те ще разкажат за резултатите от преговорите си и ще обсъдят редица въпроси, заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков.

Срещата между Лавров и Помпео в Сочи ще е втората за този месец - на 6 май те водиха преговори във Финландия, посочва ТАСС.

Очаква се на срещата в Сочи да бъде обсъдена и евентуална нова среща между президентите на Русия и Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп.

По-рано Лавров заяви, че на срещата си с Помпео иска да си изясни как САЩ планират да излязат от кризата около СВПД /Съвместния всеобхватен план за действие - Joint Comprehensive Plan of Action, политическо споразумение между Иран и група държави за ядрената програма на арабската държава, сред които САЩ, Русия, КНР, Великобритания, Франция и Германия/. Лавров смята да обсъди с американския си колега и съдбата на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия.

В Москва считат, че Лавров и Помпео ще говорят и за кризата във Венецуела, ситуацията в Сирия и в Украйна. Помпео трябваше първо да посети Русия на 13-14 май, но заради визитата си в Брюксел отмени планираното за понеделник посещение в Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във