Банкеръ Daily

Свят

Путин приел идеята за миротворци в Донбас?

Владимир Путин за първи път е приел възможността за разполагане на мироопазващи сили в контролираните от проруските сепаратисти райони. Това се твърди в комюникето на украинското президентство за вчерашния телефонен разговор между руския президент Владимир Путин, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и украинския президент Петро Порошенко

 "В контекста на дискусията за пътищата за мирно уреждане /на конфликта/ президентът Путин прие възможността за разполагане на мироопазващ контингент в Донбас", се посочва в комюникето, цитирано от Франс прес. Агенцията обаче, отбелязва, че за подобна промяна на руската позиция не се споменава нито в съобщението на Кремъл, нито в това на Елисейския дворец.

Четиримата лидери са констатирали "известен напредък" в спазването на прекратяването на огъня в източна Украйна и изтеглянето на тежките оръжия от района на конфликта. Това се посочва в изявление на Кремъл, цитирано от Ройтерс, след вчерашния телефон разговор между четиримата лидери.

В комюникето на Елисейския дворец за този разговор се посочва, че четиримата лидери са изтъкнали необходимостта от "прекратяване на нарушенията на примирието и боевете, най-вече край Мариупол, Счастия, летището в Донецк и района на Широкино", съобщи Франс прес.

В хода на разговора било постигнато съгласие за централната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в подобряването на спазването на примирието и проверката на изтеглянето на тежките оръжия.

Говорителят на Меркел също изтъкна "съгласието на партньорите за необходимостта от стабилизиране на все още крехкото примирие в Източна Украйна и продължаване на процеса на изтегляне на тежките оръжия, предаде Ройтерс. Четиримата лидери искат също да засилят политическия процес чрез създаване на работни групи с проруските сепаратисти, ОССЕ, Русия и Украйна през следващите седмици, добави говорителят.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във