Банкеръ Daily

Свят

Путин прие филипинския президент в Кремъл

Руският президент Владимир Путин се срещна снощи в Кремъл с филипинския си колега Родриго Дутерте, който обяви, че ще напусне Русия по-рано от предвиденото поради сблъсъците в южната част на Филипините, където по-рано беше въведено военно положение, предаде ТАСС.

"Части на "Ислямска държава" окупират филипинска провинция и има сблъсъци, военна операция продължава и в момента. За съжаление трябва да отида там", заяви Дутерте. По-рано той обяви военно положение в южния регион Минданао, където станаха сраженията, заради които той съкрати визитата си в Русия. По данни на специалните служби сред бойците, блокирани в град Марауи, е и главатарят на екстремистката групировка "Абу Саяф" Иснилон Хапилон, положил клетва за вярност към "Ислямска държава", съобщава ТАСС. При сблъсъците загина най-малко един полицай.

"Нашата страна има нужда от модерни оръжия, за да се бори срещу "Ислямска държава". Имаме нужда от оръжия", подчерта Родриго Дутерте. Той уточни, че се е опитал да ги закупи от САЩ, "но ситуацията е малко сложна", без да съобщи допълнителни подробности.

"Разбираме много добре и уважавам факта, че трябва да се връщате незабавно у дома", отговори Путин.

Според Путин Москва и Манила имат много интересни и перспективни възможности за сътрудничество, включително военно-техническо. Той добави, че въпреки потеглянето на Дутерте, двете страни ще подпишат утре цяла серия от документи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във