Банкеръ Weekly

Свят

Путин предупредил ЕС да не се меси в Украйна

Владимир Путин заявил на Брюксел да не се меси в политическата криза в Украйна, пише вестник "Гардиън". Изданието се спира на състоялата се среща на върха ЕС – Русия и цитира думите на руския президент по повод решението на съюза да изпрати свой пратеник в Киев: "Колкото повече са посредниците, толкова повече са проблемите".

"Ню Йорк таймс" пък посочва, че липсата на обичайната церемониалност на вчерашната среща и замяната ѝ със силно съкратена програма е знак, че нарастващото напрежение около Украйна е охладило отношенията между Брюксел и Москва.

Украинските протестиращи спечелиха всичко, освен оставката на президента, пише "Дейли телеграф" по повод оттеглянето на украинския премиер Микола Азаров. Според вестника опозицията подхожда с предпазливост към тези отстъпки, тъй като в Украйна изпълнителната власт е в ръцете на президента и правителството няма чак такова значение.

Руският печат цитира президента Владимир Путин, уверил вчера на срещата Русия – ЕС в Брюксел, че договореният заем от 15 млрд. долара и намалените цени на газовите доставки за Киев остават в сила. "Който и да оглави правителството на Украйна, ще преговаряме с него!" - изнася в заглавие думи на Путин "Комсомолская правда".

"Комерсант" обаче помества уточнение на руския държавен глава: "За нас обаче е от принципно значение Украйна да бъде кредитоспособна. Искаме гаранции, че ще си върнем парите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във