Банкеръ Daily

Свят

Путин предлага руският парламент да избира премиера

Руският президент Владимир Путин поиска в Русия да се проведе референдум по пакет от изменения в конституцията, предложен от него. Той заяви това, по време на обръщение към Федералното събрание, излъчено от руските медии.

Както отбеляза Путин, предложените новости са свързани със значителни промени в политическата система, както и с дейността на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. "Смятам за необходимо гражданите да гласуват за целия пакет от предложени изменения на Конституцията", заяви той.

Съществена част от предложените конституционни промени е да се разширят правомощията на Държавната дума, по-специално, като й се даде право не само да координира, но и да одобрява кандидатурата на премиера. Той също така предложи да се даде право на депутатите да одобряват кандидатурите на всички вицепремиери и министри, докато президентът няма да има право да ги отхвърля.

Сега според Конституцията Думата се съгласява само с кандидатурата на премиера, но президентът го назначава. Тогава ръководителят на правителството назначава своите заместници и всички министри.

Същевременно Путин смята, че Русия не трябва да се превръща в парламентарна република, а да остане силна президентска република. Следователно държавният глава трябва да има право да освободи премиера или министрите във връзка със загубата на доверие или поради неизпълнение на задълженията им.

Руският президент предлага и ръководителите на силовите ведомства и регионалните прокурори да бъдат назначавани от президента само след консултации със Съвета на федерацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във