Банкеръ Daily

Свят

Путин потърси помощ от Меркел за производство на руската ваксина

Германската канцлерка Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин

Русия първа одобри ваксина срещу коронавируса, но има проблеми с производството на "Спутник V". Затова Путин е разговарял с Меркел за евентуално сътрудничество в производството на руската ваксина.

Путин е провел телефонен разговор с германската канцлерка  за сътрудничество в борбата срещу пандемията от коронавирус. Акцент в разговора са били "възможните перспективи за съвместно производство на ваксини", съобщиха от Кремъл.

По-късно говорителка на германското правителство заяви, че канцлерката е изразила откритост по въпроса за използването на европейски мощности за производството на руската ваксина.

Този въпрос е бил обсъден още през декември от здравните министри на Германия и Русия Йенс Шпан и Михаил Мурашко. Двамата министри се били споразумели за това експерти от двете страни да започнат преговори по въпроса, с цел "да се намерят мощности за съвместното производство на руската ваксина". Кремъл твърди, че Меркел и Путин са се споразумели министерствата на здравеопазването на двете страни, както и други отговорни институции да продължат преговорите по въпроса, пише Дойче Веле.

Според информация на ТАСС позицията на Берлин е, че производството на ваксини срещу коронавируса в Европейския съюз, включително руския препарат "Спутник V", е теоретично възможно само ако е сертифицирано от Европейската агенция по лекарствата. 

Ефективността на ваксината "Спутник V" според руснаците е 91,4%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във