Банкеръ Daily

Свят

Путин постави под съмнение ролята на човека за глобалното затопляне

Руският президент Владимир Путин постави вчера под съмнение ролята на човека за промените в климата, предаде Франс прес.

"(Глобалното) затопляне започна през 30-те години на 20-и век. По онова време все още е нямало антропологически фактори като емисиите (на парникови газове), но затоплянето вече е било започнало", каза Путин на форум за Арктика в северния руски Архангелск.

Руският президент допусна, че глобалното затопляне може да е свързано с цикли на Земята, и отбеляза, че то не може да бъде предотвратено. "Въпросът е да се приспособим", подчерта той.

В същото време Путин потвърди, че Русия ще изпълни своите ангажименти по Парижкото споразумение за климата.

Ще направим това така, както спазихме и Протокола от Киото, каза той.

Руският президент направи това изявление в момент, след като американският му колега Доналд Тръмп, който встъпи в длъжност в края на януари, подписа във вторник указ, отменящ голяма част от мерките за борба с глобалното затопляне, въведени от неговия предшественик на поста Барак Обама, отбелязва Франс прес. Тръмп освен това обеща да съживи въгледобивната промишленост в Съединените щати и е критикувал Парижкото споразумение за климата.

Президентът на САЩ ще реши преди срещата на върха на Г-7 в края на май в Италия дали да изтегли страната си от международния договор за борба с глобалното затопляне, уточни вчера говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати са на второ място в света по количество парникови емисии.

В сряда Китай, страната замърсител номер едно, потвърди своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във