Банкеръ Daily

Свят

Путин поиска армията да строи обекти за лечение на Ковид

Болница в руския град Твер (Ройтерс)

Руският президент Владимир Путин поиска от армията да изгради допълнителни обекти за лечение на растящия брой пациенти с COVID-19, предаде ДПА.

Тези допълнителни места за лечение би трябвало да разтоварят здравната система, каза Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Броят на новите случаи на коронавирус в Русия надхвърля 40 000 на ден. Починалите преминаха прага от 1000 на денонощие. Експерти предполагат обаче, че действителният брой е много по-голям.

"Никога досега не се е случвало нещо подобно", каза Путин.

Заради рязкото повишение на случаите на заразяване на работещите в цяла Русия беше казано да си останат вкъщи до 7 ноември. Столицата Москва и други региони са в частичен локдаун. Повечето магазини са затворени, но супермаркетите и аптеките продължават да работят.

Руското ръководство продължава да призовава хората да се ваксинират. Имунизирано е обаче едва около 30 процента от населението.

Макар в Русия да няма одобрени чуждестранни ваксини, тя разработи пет свои. Много руснаци обаче не вярват на произвежданите в страната им препарати, които все още не са одобрени от Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата.

Високата смъртност, свързана с ковид, се отразява и на демографските тенденции. Статистическата служба "Росстат" съобщи, че към края на септември населението на Русия е било 145,8 милиона при 146,17 млн. в края на миналата година. Общата смъртност в Русия се е увеличила с 18,5 процента през тази година, от януари до септември, в сравнение със същия период на тази година. Според "Росстат" през септември са починали 201 945 души, което е с около 37 000 или 18,3 процента повече починали от септември 2020 г.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във