Банкеръ Daily

Свят

Путин похвали голямото сътрудничество между Русия и Турция

Руският президент Владимир Путин изтъкна голямото сътрудничество между Москва и Анкара в сферата на международните отношения, както и по въпросите, свързани с военно-техническото сътрудничество. Той съобщи за това по време на преговори с турския президент Реджеп Ердоган, предава ТАСС.

"Имаме много голямо сътрудничество в областта на международните отношения", подчерта руският лидер. "Контактите между Министерството на външните работи и Министерството на отбраната и военно-техническото сътрудничество се развиват активно."

Говорейки за взаимодействието на двете страни в икономическата сфера, той отбеляза високите темпове на растеж на взаимната търговия, която достигна 15%, а в абсолютни стойности обемът на търговията нарасна до 25 млрд. долара. Путин добави, че страните изпълняват редица големи проекти, включително изграждането на атомни електроцентрали. Той даде пример с АЕЦ ''Аккую'' и газопровода „Турски поток“.

Путин заключи, че той и неговият турски колега ще трябва да обсъдят "огромен набор от въпроси" по време на разговорите в Москва.

Външният министър Сергей Лавров, помощникът на президента Юрий Ушаков, министърът на отбраната Сергей Шойгу, министърът на енергетиката Александър Новак и министърът на икономическото развитие Максим Орешкин също вземат участие във формата от руска страна. В турската делегация участват министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, министърът на финансите и финансите Берат Албайрак, министърът на националната отбрана Хулуси Акар и министърът на търговията Рухсар Пекджан.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във