Банкеръ Daily

Свят

Путин похвали "АстраЗенека" за сътрудничеството със "Спутник V"

Руският президент Владимир Путин похвали днес британската фармацевтична компания "АстраЗенека" за решението й да направи пробно комбиниране между своята експериментална ваксина срещу COVID-19 и руската "Спутник V", предаде Ройтерс.

Путин направи изказването по видеоконферентна връзка на виртуално събитие, на което "АстраЗенека" подписа меморандум за сътрудничество с руския институт "Гамалея", разработил "Спутник V", с Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) и руската фармацевтична компания "Р-Фарм".

Продължаващите клиничните изпитания показват, че "Спутник V" има над 90 процента ефективност - по-висока от тази на ваксината на "АстраЗенека" и сходна с тази на американските конкуренти "Пфайзер" и "Модерна".

Путин похвали главния изпълнителен директор на "АстраЗенека" Паскал Сорио, който се включи по видеоконферентна връзка.

"Искам да изтъкна Вашата активна позиция за постигане на целите, които са изключително важни не само за Вашата компания, но всъщност, без прекалена бомбастичност и преувеличение, за човечеството", каза Путин.

Ръководителят на РФПИ Кирил Дмитриев заяви, че клиничните изпитания, комбиниращи "Спутник V" и ваксината на "АстраЗенека", ще започнат скоро в три държави. Той не назова тези страни, но спомена, че някои от тях са в Близкия изток и от бившия Съветски съюз.

По-рано Дмитриев каза, че според Русия комбинацията ще повиши ефективността на ваксината на "АстраЗенека". РФПИ финансира и популяризира "Спутник V".

Кейт Бингам, която оглавява британската работна група за разработване на ваксина, заяви този месец, че Великобритания ще започне изпитания догодина, използвайки комбинации от различни видове ваксина за първоначалните и вторичните ваксинации, като се надява, че подобен подход може да засили имунната реакция.

Сътрудничеството между една от водещите британски компании и руския изследователски институт подчертава натиска за разработване на ефективна ваксина за борба с пандемията от коронавирус, отнела досега живота на над 1,6 милион души по света.

В Москва този ход се разглежда като дългоочаквано гласуване на доверие от страна на западен производител към ваксината "Спутник V", която според руските власти е обект на подкрепяна от чуждестранни сили клеветническа кампания. Русия иска да произвежда новата ваксина съвместно, ако тя се окаже ефективна.

Дмитриев каза, че според Русия "Спутник V" е доста ефективна срещу новия щам на коронавируса, установен в Европа.

Той заяви, че Беларус ще започне да произвежда руската ваксина през първата четвърт на следващата година и че Казахстан вече е започнал производство.

По думите му чуждестранни заводи ще произведат над 500 милиона дози от руската ваксина догодина.

Руската ваксина "Спутник V" може да се съхранява при температура от 2 до 4 градуса по Целзий в обикновен хладилник, заяви междувременно разработчикът на препарата от института "Гамалея" Александър Гинцбург.

Ще ви разкрия една малка тайна. При температура на обикновен домашен хладилник нашата ваксина запазва своята активност, каза вирусологът.

Мисля че след 1-2 месеца в регистрационното ни удостоверение ние ще можем да внесем поправка, че препаратът може да се съхранява не при минус 18 градуса, а при температурата на домашен хладилник, изтъкна Гинцбург. 

Ръководителката на регулатора "Роспонтребнадзор" Анна Попова утвърди на 7 декември правилата за транспортиране и съхраняване на "Спутник V", при които се препоръчваше ваксината да бъде държана при температура от минус 18 градуса, припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във