Банкеръ Daily

Свят

Путин подписа закона за руския интернет

Руският президент Владимир Путин подписа днес закон, който трябва да защити руския сегмент на интернет срещу евентуални атаки от чужбина. Противниците на закона са убедени, че истинската му цел е засилването на цензурата в мрежата, съобщава БНР.

Законът значително разширява правомощията на държавния регулатор в сферата на комуникациите "Роскомнадзор". Той ще може например да блокира достъпа до определено съдържание без участието на интернет доставчиците. Те на свой ред се задължават да монтират специално оборудване, което да пренасочва трафика към базирани в Русия сървъри.

За прилагането на закона са предвидени около 30 милиарда рубли, или 400 милиона евро, от държавния бюджет. Приблизително толкова ще трябва да похарчат и интернет доставчиците за закупуването на необходимото техническо оборудване. Очаква се законът да влезе в сила на първи ноември, като дотогава трябва да бъдат приети редица подзаконови актове.

Според Путин целта на закона е да защити потребителите в Русия, в случай че западните специални служби решат да изключат страната от глобалната мрежа. Твърде вероятно е въвеждането да новите мерки да затрудни работата на редица популярни електронни услуги, предупреди интернет омбудсманът Дмитрий Марийничев.

Ръководителят на проекта "Роскомсвобода" Артьом Козлюк изрази съмнение, че изобщо е възможно ефективното блокиране на дадена услуга, ако доставчикът й реши да се съпротивлява. Ако не иска да го прави, той просто може да напусне руския пазар, посочи експертът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във