Банкеръ Daily

Свят

Путин подписа закона за контрасанкции срещу "неприятелски държави"

Президентът на Русия Владимир Путин подписа днес закон за налагане на контрасанкции срещу САЩ и други "неприятелски държави", предадоха ТАСС и Ройтерс. 

Нормативният акт, озаглавен "За мерките за въздействие/противодействие на неприятелските действия на Съединените американски щати и други чуждестранни държави", бе одобрен от двете парламентарни камари, Държавната дума и Съвета на Федерацията, съответно на 22 и 30 май. 

Законът дава право на правителството по разпореждане на президента да налага различни мерки за противодействие срещу неприятелски държави, но те не бива да засягат жизненонеобходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни. Решенията за контрасанкции може да се вземат от президента и по препоръка на Съвета за сигурност на Руската федерация. Предвидена е и процедура за отменяне на контрасанкциите, в случай че отпаднат причините за тяхното налагане, посочва ТАСС. 

Агенцията отбелязва, че в хода на дебатите по законопроекта от окончателния вариант са били премахнати текстовете, споменаващи конкретни отрасли, стоки и услуги, а списъкът на възможните мерки за противодействие е бил съкратен. Контрасанкциите засягат не само "неприятелски държави", но и организации под тяхна юрисдикция, а също длъжностни лица и граждани на тези страни. 

Предвижда се законът да влезе в сила в деня на неговото официално публикуване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във