Банкеръ Daily

Свят

Путин подписа: Домашното насилие вече не е престъпление в Русия

Президентът на Русия подписа вчера закона за декриминализиране на домашното насилие, предаде ТАСС. Документът бе публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Сега случаите на побой срещу близки роднини, когато не са рецидив, ще се третират като административни нарушения, а не като престъпления по наказателния кодекс.

Законът съдържа нова редакция на член 116 от наказателния кодекс на Русия, която прехвърля побоя над близък роднина, извършен за пръв път, в разряда на административните правонарушения. Домашните насилници, които нанасят телесни повреди, обаче все още подлежат на наказателна отговорност.

Вносителите на влезлия в сила законопроект се мотивираха, че е ненужно да се приравняват побоите срещу близки лица с побоите по хулигански, политически, расови и прочие подбуди. Освен това с промяната се защищавало правото на родителите да възпитават строго децата си и се намалявала държавната намеса в семейния живот.

Критици на декриминализирането аявяват, че това е назадничава стъпка, която ще оправдава "домашните тирани" и ще отказва жертвите да подават жалби.

Административното наказание за побой над близък, извършен за пръв път и без увреждане на здравето на пострадалия, е арест от 10 до 15 денонощия, глоба от 5 хиляди до 30 хиляди рубли (ок. 80-470 евро) или задължителен труд от 60 до 120 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във