Банкеръ Daily

Свят

Путин отстранил Шойгу от ръководството на военните действия?

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу "отстранен от взимането на решения" в полза на военните командири, тъй като войната не върви според плана на президента Владимир Путин, съобщи британската армия, като се позова на доклади от Москва.

Инвазията в Украйна навлиза в седмия си месец и Русия е завзела около 20 процента от украинската територия, но нейната армия е загубила десетки хиляди войници, твърди британското Министерство на отбраната.

Путин сега се обръща към своите полеви командири за актуална информация относно напредъка на бойното поле, избягвайки генерал Шойгу, за когото според съобщенията се смята, че е "изгубил връзка" с реалната ситуация.

"Неотдавнашни независими руски медийни съобщения твърдят, че поради проблемите, пред които е изправена Русия във войната си срещу Украйна… [генерал  Шойгу] сега е загърбен от руското ръководство, като оперативните командири информират президента Путин директно за хода на войната", твърдят от военното ведомство.

Руски офицери и войници с опит от първа ръка във войната вероятно рутинно се присмиват на Шойгу за неговото неефективно и неадекватно ръководство, тъй като настъплението на Русия е в застой, допълват от там.

Преди да стане министър на отбраната на страната, Шойгу е прекарал дълго време в строителството и в Министерството за справяне с кризисни ситуации, информират още от британското министерство на отбраната и допълват, че вероятно той "отдавна страда от опитите да подобри репутацията си на човек, който няма необходимия военен опит".

Facebook logo
Бъдете с нас и във