Банкеръ Daily

Свят

Путин отлага референдума за промяна на конституцията заради коронавируса

Президентът Владимир Путин заяви, че референдумът за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложен заради коронавируса, предаде ТАСС.

"Смятам, че гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", заяви Путин в телевизионно обръщение.

През последното денонощие броят на заразените с коронавирус в Русия е нараснал със 163 души. Болните в момента са 658, заяви днес заяви днес руският вицепремиер Татяна Голикова.

Случаи са регистрирани в 55 от общо 85 региона на федерацията. До този момент оздравелите са 29, добави Голикова, цитирана от ТАСС. 

Досега една жена е починала в Русия в резултат на заразата. 

"Под наблюдение в рамките на самоизолация" са поставени 112 000 жители на Русия, допълни Голикова на заседание на ръководството на националния координационен съвет по борбата с инфекцията. 

В руските въоръжени сили от днес е започнала проверка на готовността за борба с коронавируса. Това бе съобщено пред журналисти в министерството на отбраната в Москва, позовавайки се на министъра Сергей Шойгу, предаде ТАСС. Всички мероприятия ще се провеждат само на полигони.

Проверката е започнала по решение на президента Владимир Путин и се провежда в органите на военното управление, съединенията, воинските части на Западния и Централния военни окръзи, Военно-космическите сили на Русия, Ракетните войски със стратегическо предназначение и други подразделения.

Според Шойгу проверката ще се извършва в два етапа. На първия етап командването на военните окръзи и централните органи за военно управление трябва да сформират групировки от сили (и средства), сборни отряди за ликвидиране на последствията от заболяванията в местата за дислокация на военнослужещи.

На втория етап в течение на две денонощия ще се провери способността на медицинските отряди със специално предназначение и на всички медицински подразделения в различните части на армията за своевременно разгръщане за борба с инфекцията.

Според министъра в хода на проверката, която ще завърши на 28 март, ще бъдат анализирани също така транспортните възможности на министерството за превоза с въздушен и железопътен транспорт на необходимите сили и средства в отдалечените райони за оказване на помощ на болните и за изпълнение на комплекс от карантинни и лечебни мероприятия.

Съобщава се също, че за мероприятията в рамките на проверката ще бъдат информирани военните аташета при посолствата на чуждите държави в Русия, отбелязва ТАСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във