Банкеръ Daily

Свят

Путин отива на тристранна среща за Сирия в Анкара на 16 септември

Руският президент Владимир Путин ще посети на 16 септември Анкара, за да участва в тристранна среща с президентите на Турция и Иран, посветена на Сирия, предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на пресконференция днес, че по време на посещението Путин ще има и двустранни срещи с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и с иранския президент Хасан Рохани.

Песков припомни, че в понеделник е планирана тристранна среща за Сирия на гарантите на процеса от Астана.

Председател на срещата ще бъде турският президент.

Ситуацията в Сирия се връща в мирното русло - там са останали само отделни огнища на напрежение. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за руския в. "Труд".

"Войната в Сирия наистина приключи. Страната постепенно се връща към нормалния, мирен живот. Отделни огнища на напрежение все още има само в територии извън контрола на сирийското правителство като Идлиб и източния бряг на р. Ефрат", посочва Лавров, чието интервю цитира ТАСС.

При това положение днес е най-важно "да се предостави на Сирия комплексно хуманитарно съдействие и да се придвижи напред политическият процес, целящ уреждане на кризата, за постигане на сигурна и трайна стабилизация в страната, а също и в близкоизточния регион като цяло".

Според Москва формирането и задействането на комитет, който да разработи конституционна реформа, ще са важен етап в осъществяването на този "политически процес, воден и реализиран от самите сирийци със съдействието на ООН". Това "ще позволи на страните в Сирия - правителството и опозицията, за пръв път да започнат пряк диалог за бъдещето на страната си", добавя първият дипломат на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във